Logga in

Hmm… finns det något elfel här?

Publicerad
10 dec 2018, 06:00

UPPDATERAD 20190109  Brandplatsen ser ut som ett bombnedslag – att hitta elfel här känns helt omöjligt. För Mikael Steen är det en vanlig dag på jobbet.

Branden bröt ut i en industribyggnad i Gnesta en tidig lördagsmorgon i september. Rökutvecklingen blev kraftig, allmänheten uppmanades att hålla sig inne. Räddningstjänsten valde att demolera fastigheten med grävskopa för att få bukt på eldsvådan, och när röken till sist lade sig såg platsen ut som ett bombnedslag.

Nu vill försäkringsbolaget veta vad som orsakade branden. Kan det ha varit ett elfel? Ett typiskt fall för Michael Steen, som är elektriker i botten och en av landets få brandutredare med inriktning på el.

Läs mer: ”Elcentraler vanligaste orsaken till bränder i elinstallationer”

– Visst kan det se hopplöst ut, men det går förvånansvärt ofta att peka ut brandorsaken, säger han och ser ut över förödelsen.

Dagens mål är att hitta larmcentralen i högarna med allsköns bråte. Med lite tur kan den ge viktig information, som exempelvis var någonstans i byggnaden branden startade. Men först åker en vit skyddsoverall på, extratät med tejpade sömmar.

”Visst kan det se hopplöst ut, men det går förvånansvärt ofta att peka ut brandorsaken.”
Michael Steen, brandutredare

– Som att gå runt i en termos, men hellre det än att utsättas för massa gifter och ohälsosamt damm, säger Michael Steen.

Det här är hans andra besök på brandplatsen. Förra gången pep det fortfarande från högarna där begravda UPS:er låg och skrek efter ström. Elmätaren, som också kan ge ledtrådar, låg turligt nog överst på en topp och var lätt att bärga. Larmcentralen gick däremot inte att hitta. Ritningarna visar var den satt innan branden startade. Men under släckningsarbetet kan den ha hamnat var som helst när räddningstjänsten skyfflade fram och tillbaka med grävskopan.

Vid dagens besök har Michael Steen därför stämt träff med ett rivningsföretag, som ska ta hand om brandavfallet. Två man på är plats med en grävmaskin och hjälper till med letandet. Michael Steen pekar och grävmaskinisten lyfter försiktigt bort betongblock, förvridna radiatorer, krossade bildskärmar, isolering, oidentifierbart skrot – och kablar, kablar, kablar. Det syns att en elektronikfirma huserade i lokalerna. Här utvecklade kraftspecialisten Powerbox produkter för strömförsörjning.

Läs mer: Här är elfelen bakom den ödesdrigra elbilsladdningen

– Att det är sladdar överallt gör det inte direkt lättare, konstaterar Michael Steen, som koncentrerat spanar efter elprylar.

– Strax innan jag ger upp brukar jag hitta det jag letar efter.

Allt fler teleledningar dyker upp. Sådana kablar används ofta till larm, men någon larmcentral syns inte till.

– Hoppsan, nu är vi visst på väg in i fikarummet, säger Michael Steen när de första kaffekopparna kommer i dagen.

Han dirigerar grävmaskinisten till nästa hög. Men trots idogt sökande blir det inget napp där heller.

– Strax innan jag ger upp brukar jag hitta det jag letar efter, säger Michael Steen och går på djupet i en tredje hög.

Vid det laget har Elinstallatörens utsända givit upp hoppet. Grävmaskinisten pratar om lunch. Michael Steen letar vidare, och plötsligt får han syn på en vit låda. Larmcentralen!  Stämningen blir snabbt lite uppspelt.

– Min uppdragsgivare trodde knappt att det skulle gå, men titta här! Den ser helt oskadd ut, bara att koppla in och läsa av, säger han.

Larmcentralen får följa med till hans teknikrum i Åkersberga, som är fullproppat med brunna elprylar, mätinstrument, mikroskop och en del annan labbutrustning.

– Sedan blir det till att klia sig i huvudet. Både larmcentralen och elmätaren kan ge viktiga upplysningar, säger Michael Steen innan han kör vidare tillsammans med Jack russel-tiken Maja.

Läs mer: Därför brinner hoverboarden – men inte borrmaskinen

– ”Det är nog elfel” är lätt att säga, men sen visar det sig förvånansvärt ofta att branden är anlagd.

Innan arbetsdagen är slut ska de besöka ytterligare två brandplatser. Brandutredare som är experter på elrelaterade bränder är sällsynta, och Michael Steens tjänster är efterfrågade. Hans konsultfirma Attention TC har för närvarande 25 parallella ärenden på gång. Uppdragsgivarna är framför allt försäkringsbolag men även polis och räddningstjänst.

De flesta utredningarna rör eldsvådor i villor, lägenheter eller företagslokaler. När brandorsaken är ett elfel kan det exempelvis röra sig om glappkontakt, råttor som har gnagt sönder ledningar eller elanläggningar som har blivit överbelastade. Som häromdagen när en villaägare hade kopplat både tvättmaskin och torktumlare till samma ihoprullade – och allt varmare – sladdvinda. Tills sist tog det fyr och resulterade i brandskador för runt 5 miljoner kronor.

På senare år har Michael Steen allt oftare kunnat peka ut lågprisprylar med litiumjonbatterier som brandorsak. Där sticker en kategori ut: hoverboards som har fattat eld under laddning. Hemma i Åkersberga ligger inte mindre än 17 stycken hoverboards som tagits in för analys.

”Det exploderade som tusan” – Katarina visste att vatten var fel släckmetod

Samtidigt kan elprylarna ibland vara oskyldiga till eldsvådor som först verkar vara elrelaterade.

– ”Det är nog elfel” är lätt att säga, men sen visar det sig förvånansvärt ofta att branden är anlagd. När jag hittar resterna av en bensindunk kan det röra sig om ett försäkringsbedrägeri eller kanske en mordbrand, säger Michael Steen.

– Jag har varit med om väldigt mycket konstiga saker, men allt får jag tyvärr inte prata om.

Han är full av berättelser från sin femtonåriga karriär som brandutredare. Somliga är mer dramatiska än andra. Som den gången han grävde fram en pistol, 2 kg AK4-ammunition och en stålcylinder med sladdar, batteri, elektronik plus en fasttejpad antenn. Då var det hög tid att avbryta brandutredning och låta polisens bombgrupp ta över. Det slutade med att ett helt kvarter spärrades av och bomben sprängdes.

– Samtidigt är det lite av tjusningen med jobbet, man vet aldrig vad man hittar, säger Michael Steen.

Vid flera tillfällen har han anlitats när polisen har hittat cannabisodlingar. Några gånger har uppdraget vara att uppskatta lampornas energianvändning, något som kan skvallra om hur mycket cannabis som har odlats. Och det kan vara något i hästväg, berättar Michael Steen. Vid ett tillfälle hade hela odlingen fattat eld efter att armaturerna blivit överhettade. Cannabisångorna blev kraftiga och odlaren låg medvetslös innanför dörren.

– Jag har varit med om väldigt mycket konstiga saker, men allt får jag tyvärr inte prata om, säger han.

– En del elinstallatörer blir jättegriniga på mig när jag pekar ut fel som deras firma har gjort och som har orsakat en brand.

Bristfälliga installationer då? Jo, det förekommer också. Michael Steen kan vittna om helt katastrofala elinstallationer där decilitermått används som apparatdosor och ledare är ihoptvinnade och tejpade. Ofta är det en hemmafixare som har varit i farten. Eller yrkesfolk som har ett helt annat yrke än elektriker.

Men även elinstallatörer kan göra ödesdigra misstag.

– En del elinstallatörer blir jättegriniga på mig när jag pekar ut fel som deras firma har gjort och som har orsakat en brand. Men försäkringsbolaget tar ofta största delen av kostnaden och elfirman brukar komma undan med kanske 8 000 kronor i självrisk, säger han.

Som brandutredare är det viktigt att ständigt hålla sig ajour med nya typer av elinstallationer i byggnader. Solceller och batterilager till exempel, två allt vanligare tekniker som Michael Steen räknar med kommer ligga bakom fler bränder i framtiden. I oktober tog han även plats i referensgruppen till ett planerat forskningsprojekt om brandrisker med innovativa elinstallationer.

Bränder som rör elbilar har han utrett några enstaka gånger, och i somras kunde han för första gången slå fast att en brand hade startat på grund av felaktig elbilsladdning.  Elbilen laddades med hjälp av en timer som hade stoppats i ett Schukouttag. Det slutade i en tragedi där två familjer förlorade sina hem.