Logga in

Laddar för svenska solceller i platta paket

Publicerad
5 jul 2018, 15:29
| Uppdaterad
24 feb 2021

ALMEDALEN 2018 Ikea säljer solceller på fem marknader och planerar för lansering i Sverige. Men det finns ett starkt skäl till att hembatteriet inte platsar på svenska marknaden.

År 2014 började Ikea att sälja solceller i England. Det har funnits ett stort internationellt intresse och möbeljätten säljer nu solcellerna i Polen, Schweiz, Nederländerna och Belgien.

Planen för vidare expansion till nya marknader är tydlig: År 2025 ska solceller säljas på 29 marknader.

Sara Paulsson, Ikea

– Det finns ett intresse från konsumenter att leva hållbart, samtidigt som man vill spara pengar genom sänkta energikostnader, säger Sara Paulsson, chef public affairs på Ikea till Elinstallatören.

Det har funnits en rad hinder på den svenska marknaden, men flera av dessa är nu undanröjda. Skyldigheten att registrera solcellerna på taket för moms är borta, skatteregler har förenklats och bygglovskravet är borttaget.

Han installerade 3 000 Plejd-produkter förra året

– Sedan tror vi på ett sol-rot, ett avdrag som folk känner igen istället för det investeringsstöd som finns i dag, säger Sara Paulsson och lyfter fram vikten av att nå ut till många:

– Hållbarhet kan inte vara en lyxvara. Alla måste få chansen att sänka sin elkostnad, säger hon.

Hur är intresset i Sverige?

– Stort. Vi får frågor om solceller varje dag.

Så när kan de svenska kunderna köpa solceller av er?

– Det enda jag kan säga är att det blir senast 2025 men vi tror att det ligger närmare i tiden än så, säger Sara Paulsson.

Nu håller man på att knyta upp leverantörer, utbilda personal och förbereda organisationen.

I England kompletterades solcells-erbjudandet med ett hembatteri under förra året så att privatpersoner kan lagra sin energi.

Nio saker du kanske inte visste om solcellsinstallationer

Men Ikea ser ingen marknad för batteriet i Sverige. Förutsättningarna ser nämligen helt olika ut. England har pris-tariffer som gör att man kan lagra och därmed slippa köpa dyr el. Men i Sverige där priset är detsamma över dygnet fyller inte batteriet någon funktion.

– Här kan man lika gärna sälja överskottet till elnätet istället, säger Sara Paulsson.