Ljusbågsolyckan: ”Ett flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter”
19-årige Gustav Östermyr skadades svårt av en ljusbåge i fjol. Arbetsmiljöverkets utredare riktar stark kritik mot elsäkerheten på arbetsplatsen.
Ett år har gått sedan 19-årige Gustav Östermyr skadades allvarligt i en ljusbågeolycka i Lerum. Arbetsmiljöverket är klar med sin utredning, men det är ännu inte bestämt om olyckan får rättsliga följder.
Arbetsmiljöinspektör Håkan Asterhall har ansvarat för utredningen:
– Själv tycker jag att olyckan är ett väldigt flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter. Men det är Arbetsmiljöverkets jurister som avgör om en åtalsanmälan ska göras eller inte, säger han.
”Själv tycker jag att olyckan är ett väldigt flagrant brott mot allt vad arbetsmiljö heter.”
Arbetsmiljöinspektör Håkan Asterhall, Arbetsmiljöverket
Läs mer: Ett år efter ljusbågen: ”Vänsterhanden är paj”
Håkan Asterhall beskriver olyckan som mycket tragisk. Gustav Östermyr, som arbetar på Alingsås Fogtjänst, skulle tillsammans med en kollega täta dörrar till en transformatorstation i ett nytt parkeringshus på Lerums station. Det var trångt, transformatorn saknade beröringsskydd och varken Gustav eller hans kollega kände till elriskerna. När Gustav Östermyr kom för nära 20 kV transformatorn fångades han i en ljusbåge och skadades svårt.
Håkan Asterhall betonar att syftet med Arbetsmiljöverkets utredningar inte är att utse syndabockar i första hand. Målet är att förebygga framtida olyckor, kanske genom att förändra regler. Men i det här fallet tycker han att åtal borde väckas både mot Lerum Energi som lämnade ut transformatorrummets nyckel till en person som helt saknade kunskap om elriskerna och mot byggherren Lerum kommun som hade dålig koll på elsäkerheten.
Hör Gustavs kollega berätta l Elstudion: ”Jag såg att hela Gustav blev en låga”
– De borde ha stängt av spänningen innan arbetet påbörjades, haft beröringsskydd eller en arbetsledare med kännedom om elriskerna, säger Håkan Asterhall.
Om Arbetsmiljöverkets jurister beslutar om att göra en åtalsanmälan går ärendet vidare till polisen. Polisen, som också utreder olyckan, ska i sin tur avgöra om fallet ska lämnas till åklagare.
Ett år efter olyckan år Gustav Östermyr långt ifrån återställd trots en rad operationer, hudtransplantationer och månader av rehabträning.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen