Därför rapporteras allt fler elolyckor
Förr rapporterades bara de mest allvarliga elolyckorna, men det håller på att förändras Det finns fem viktiga skäl till det förklarar Susanne Häggström på Eitech.
Eitech hade under vecka 20 en säkerhetsvecka med fokus på ökad riskmedvetenhet. Susanne Häggström, arbetsmiljö- och säkerhetsansvarig i bolaget berättar benägenheten att att anmäla elolyckor har ökat på senare år. Förr rapporterades främst de elolyckor som hade stora konsekvenser. Men allt fler mindre elolyckor anmäls nu och det har flera orsaker. Här är fem av dem:
”Slentrianen är farlig. När du slutar se riskerna för att du är så van, det är då olyckor lätt sker”
Susanne Häggström, Arbetsmiljö- och säkerhetsansvarig på Eitech AB
1. Forskningsläget. Ny forskning visar att även mindre strömgenomgångsolyckor kan ge symtom långt efter olyckan.
2. Föryngring i branschen. I den äldre generationen var det vanligare att man såg strömgenomgång som en del av jobbet, något man fick räkna med som elektriker. Så ser inte de unga på det.
Läs mer: Han fastnade, hörde sig själv skrika och föll. Men han sökte inte vård.
3. Förändrad kultur. En machokultur påverkar attityden till säkerhet negativt, men det håller på att förändras.
4. Minskat skuldbeläggande. Det har alltid funnits en skam i att vara med om en elolycka eftersom det i många fall beror på att man själv inte följt rutinerna. ”Vi vill istället öppna för att våga dela med sig av erfarenheter så att inte fler ska behöva göra samma misstag,” säger Susanne Häggström.
5. I kollektivavtalet står det att alla eletkriker som är med om en strömgenomgång ska meddela det till sin arbetsgivare.
Nu sprids hennes vårdprogram: ”Jag förstod ju att det inte var psykologiska besvär”
Målet för Vinci Energies och Eitechs säkerhetsarbete är att uppnå sin nollvision, att ingen ska skadas på sin arbetsplats. Årets tema för veckan är riskperception, att upptäcka riskerna och dela med sig av lärdomarna.
– Slentrianen är farlig. När du slutar se riskerna för att du är så van, det är då olyckor lätt sker, säger Susanne Häggström.
Överläkaren: ”Det finns inga banala elolyckor”
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen