Logga in

Försäkringsbolag varnar: 4 av 5 solcellsinstallationer har brister

Publicerad
19 mar 2018, 11:14

Solcellsinstallationerna ökar snabbt – men de flesta brister i både elsäkerhet och personsäkerhet.
– Säger försäljaren ”det är bara snabbkontakter och likström” ska du dra öronen åt dig, säger Tomas Ekman, skadespecialist på Länsförsäkringar.

Elinstallatören har skrivit flera artiklar om fel som görs när solceller installeras. Nu går Länsförsäkringar ut med ett pressmeddelande med budskapet: Fyra av fem solcellsinstallationer som försäkringsbolaget besiktigar har brister. I bildcollaget ovan visar de fyra högra bilderna exempel på sådana brister.

Läs mer: Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn – och andra elfel när solceller installeras

– Bland de värsta felen som vi ser är lösa kablar åtkomliga för barn, kablar som dras genom taket på felaktiga sätt eller ligger oskyddade. Det innebär risk för kortslutning, bränder, ljusbågar eller att plåttak, hängrännor och stuprör kan bli strömförande, säger Tomas Ekman, som är skadespecialist på Länsförsäkringar, i pressmeddelandet. 

”Bland de värsta felen som vi ser är lösa kablar åtkomliga för barn, kablar som dras genom taket på felaktiga sätt eller ligger oskyddade.”
Tomas Ekman, skadespecialist på Länsförsäkringar

Ett annat misstag är att installationer ibland görs på tak som inte är hållbara i de 30-50 år som solpanelerna är tänkta att vara i drift. 

Solenergi är positivt för klimatet och för plånboken, men det finns all anledning att vara en engagerad köpare vid en installation, uppmanar försäkringsbolaget.

Läs mer: Ljusbåge från solceller? Så lätt uppstår den

– Säger försäljaren ”det är bara snabbkontakter och likström” ska du dra öronen åt dig, säger Tomas Ekman.

Företag som utför elinstallationsarbete av en solcellsanläggning ska finnas i Elsäkerhetsverkets offentliga register med verksamhetstypen ”Elproduktion”. Företaget ska ha en auktoriserad elinstallatör för regel-efterlevnad och ett egenkontrollprogram. Allt enligt den nya elsäkerhetslag som infördes 1 juli 2017.

 Läs mer: Nio saker du kanske inte visste om solcellsinstallationer 

– Redan innan den nya elsäkerhetslagen klassades en solcellsanläggning som starkströmsanläggning, och även då krävdes rätt behörighet för installation, kabeldragning och inkoppling. Men den nya lagen gör det lättare för oss att agera vid olagliga installationer, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, i pressmeddelandet.

Länsförsäkringsbolaget har tagit fram ett faktablad som framför allt är avsett för lantbruk. Där finns de viktigaste punkterna för både köpare och installationsfirmor.

– Följer du dem har du gjort allt du kan för att det ska bli en säker installation och kan sova gott om natten, säger Tomas Ekman.

 Läs  mer: ”Du kan dra isär kablarna flera cm och ljusbågen fortsätter elda”