Krönika
Här utmanar vi elektrikerna – fixar smart belysning själva
Smarta hem är en jättemarknad som växer snabbt. Men elinstallatörerna utmanas av allt vassare gör-det-själv-lösningar. Elinstallatörens redaktion testar här en amatörpryl – men hur nöjda blir vi med vår egeninstallerade intelligenta belysning?
Ute råder gråmulet decemberväder. Inne i vardagsrummet är det ombonat i det varma skenet från stearinljus och inte mindre än åtta armaturer. Ingen är smart – allt släcks och tänds med tryckknappar. Här finns taklampa, bordslampa, prydnadslampa, golvlampor, kristallkronor och -lampetter. Och så en adventsstjärna i fönstret.
Del 2 i denna artikelserie: Han installerade 3 000 Plejd-produkter förra året
Läs också: Vätgasmannen Hans-Olof skippar Ikea och kör KNX
– Att kunna tända flera lampor på en gång skulle vara smidigt. Nu får jag gå runt och trycka på en massa tryckknappar, säger min kollega Sofie Båtmästar.
Triggervarning: nu vankas det amatörjobb! Känsliga läsare kan hoppa fram till proffsinstallationer med KNX och Plejd längre fram i artikeln. Ni som stannar kvar kan vara trygga; inget obehörigt elarbete kommer att utföras.
Mer hemautomation: Så mycket drar Plejd in på Schneiders kärleksaffär
Ikea lovar i sin marknadsföring att ”ingen elektriker behövs”. Möbeljättens gör-det-själv-prylar sägs utmana ”allt som är komplicerat och dyrt med det uppkopplade hemmet”. Men hur smart blir hemmet egentligen? Jag har åkt hem till Sofie med en kasse Ikea-prylar i Trådfri-serien för att testa. Här ska fixas smart belysningsstyrning som gör det möjligt att dimra och ändra ljustemperatur på fyra lampor. Med app såväl som fjärrkontroll. Allt för en totalkostnad på knappt 1 200 kronor, och då ingår även en rörelsesensor.
– Att kunna tända flera lampor på en gång skulle vara smidigt. Nu får jag gå runt och trycka på en massa tryckknappar.
Gatewayen ska först kopplas till routern med en ethernetkabel. Därefter ska fjärrkontrollen synkas. Vi håller den nära gatewayen och trycker på en knapp, helt enligt instruktionerna. Inget händer. Nytt försök. Och ett till. Först när vi googlar fram en film på ikea.se får vi till det. Fjärrkontrollen är ansluten.
Krönika i ämnet: ”Smart hem kommer – trots kufarna”
Dags för första armaturen, en golvlampa. Ut med den gamla halogenlampan, in med en styrbar LED-lampa. Sedan är det bara att hålla fjärrkontrollen nära sockeln och trycka på knappen igen. Ljuset blinkar, och appen meddelar att lampan är hittad. Lätt som en plätt.
Vi gör precis likadant med nästa lampa, men går bet. Vi trycker på ”få hjälp”-knappen, startar om appen och försöker igen. Och igen. Och en gång till. Har vi missuppfattat instruktionen? Är det dags att ringa kundtjänst?
Mer cool digital teknik: Digital säkring bryter på 250 nanosekunder
Nej, vi klickar bort alla anslutningar och börjar om. Äntligen! Systemet hittar både första och andra lampan. Den tredje lampan grejar vi av bara farten.
Nu kan vi styra de tre lamporna individuellt i appen: släcka och tända, dimra ljusstyrkan och välja ljustemperatur från kallvitt till mysljus.
Men stämningen sjunker när vi lägger undan appen och försöker styra med fjärrkontrollen i stället. Vi lyckas inte dimra upp en lampa medan de andra dimras ner. Resten av jobbet får vänta. Vi släcker stearinljusen – utan vare sig app eller fjärrkontroll – och går på lunch.
Mer avancerat än IKEA men ändå: Kenneth tycker att KNX är lätt
Vi gör precis likadant med nästa lampa, men går bet. Vi trycker på ”få hjälp”-knappen, startar om appen och försöker igen. Och igen. Och en gång till. Har vi missuppfattat instruktionen? Är det dags att ringa kundtjänst?
Smarta hem är inget nytt påfund. Men hittills har hemautomation framför allt lockat personer med mycket pengar, eller teknikintresserade gör-det-självare som monterar plug-in-uttag. Den som vill få smartare belysning på ett enkelt sätt kan exempelvis skaffa Philips Hue-lampor eller smarta plug-in-uttag från Nexa.
Mer tyck om intelligenta bostäder: Smarta trådlösa hem är här nu
Förutom belysning styrs ofta värme, kyla, ventilation, ljudsystem, larm eller kanske solskydd på mer eller mindre smarta sätt. Drivkraften kan vara att spara ström, att få mysbelysning, att skapa trygghet – eller att det är kul.
För att ett hem ska bli smart på riktigt ska prylarna kunna kommunicera med varandra också. Även det kan gör-det-självarna fixa med en rad produkter. Kommunikationen kan exempelvis ske med hjälp av wifi eller Z-wave. Webbtjänsten IFTTT gör det möjligt att skapa enkla appar.
Samtidigt har många ”vanliga” konsumenter tyckt att hemautomation verkar vara både krångligt och dyrt. Deras hem har förblivit stendumma. Men nu börjar marknaden ta fart även på den breda massmarknaden. En uppsjö av spelare fajtas om en plats i det smarta hemmet, och allt fler erbjuder hyfsat billiga konsumentprodukter som vem som helst kan använda. Utan tekniska specialkunskaper och utan att anlita någon elinstallatör.
Ikea, Apple, Google och Amazon är några exempel på konsumentjättar som pumpar ut lättanvända smarta hemprylar. De vänder sig till den stora massan ”vanliga” konsumenter som inte vill hålla rätt på akronymer som IFTTT. Och de har stora marknadsföringsmuskler.
För att ett hem ska bli smart på riktigt ska prylarna kunna kommunicera med varandra också. Även det kan gör-det-självarna fixa med en rad produkter. Kommunikationen kan exempelvis ske med hjälp av wifi eller Z-wave. Webbtjänsten IFTTT gör det möjligt att skapa enkla appar.
När vi efter lunchpausen kommer tillbaka hem till installationsprojektet hos Sofie Båtmästar river hon fram appen redan i farstun och tänder de tre styrbara Ikea-lamporna i vardagsrummet. Grymt!
Ikea börjar sälja hembatterier
Nu vill vi ansluta en fjärde smart lampa i en stilren golvlampa, som är besvärlig att tända
eftersom knappen finns på golvet bakom sof-fan. Vi skruvar ur ljuskällan som är en naken filament-LED. Snygg men dum. När smartlampan kommer på plats ser armaturen inte lika fancy ut längre. Lampan åker in i en bordsarmatur med skärm i stället. Vi synkar den utan minsta problem.
Att ansluta rörelsesensorn är också lätt. Bara att hålla den nära gatewayen och trycka på en knapp. Återstår att synka sensorn till lampan, och nu stöter vi på patrull. Vi startar om appen och försöker en gång, två gånger, tre gånger till. Då kommer Sofie på att lampan måste avinstalleras från fjärrkontrollen först, och sedan funkar synkningen. Återstår att ställa in tändtiden genom att vrida på en liten skruv.
Kollektivtrafiken tar KNX-bussen
– En minut blir lagom. Oj, hoppas den inte gick sönder, säger Sofie när skruvmejseln sjunker in i sensorn, som känns rätt plastig.
Men allt funkar. Vi går fram och tillbaka framför lampan, och den tänds precis som den ska. Nu hade vi kunnat ansluta lamporna till Apples Homekit och testa att röststyra via Siri eller på distans. Men vi nöjer oss så här.
– En minut blir lagom. Oj, hoppas den inte gick sönder!
Efter fyra veckor är det dags för en utvärdering. De fyra smarta Ikea-lamporna har varit på plats ett tag nu – hur har det funkat?
– För min del är styrningen faktiskt helt onödig. Jag har slutat använda den och trycker på knapparna som förr, säger hon.
Elsäkerheten i bostäder utreds
Visst går det att dimmra och ändra ljusfärg med appen. Men Sofie har inte alltid mobilen till hands och tycker inte att användargränssnittet känns tillräckligt smidigt. Att ändra ljustemperatur lockar henne inte eftersom hon alltid vill ha varmvitt ljus. Rörelsesensorn tänder ljuset som den ska, men Sofie ser ingen finess i det heller.
Kanske hade styrningen varit mer användbar om vi bytt ut samtliga lampor i rummet och inte bara fyra stycken? Eller så är Sofie inte tillräckligt road av hemautomation när det kommer till kritan. Samtidigt poängterar hon att hon har flera kompisar som verkligen gillar smarta hem. De tycker exempelvis att det är jättespännande att säga ”good night” till -smarta armbandsuret för att släcka belysningen i sovrummet.
Risk med nya elprylar i gamla hus
– Och jag tycker fortfarande att det skulle vara smidigt att kunna tända alla lamporna på en gång.
I så fall vill jag ha en panel på väggen att styra ifrån, säger hon.
Skulle du göra jobbet själv om du tar steget till ett smartare hem i framtiden?
– Nej, jag skulle anlita en elektriker. Absolut.
Del 2 i denna artikelserie: Han installerade 3000 Plejd-produkter förra året
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen