Nu tändas 31 195 juleljus
Han är en lugn person, med takt och ton, måttfull och balanserad. Men den här elektrikern har 31 195 lampor, nästan tre kilometer slingor och ett sagoslott av RGB-pixlar på sin tomt.
– Enda klagomålet från grannarna är att åskådare blockerar vägen ibland, säger Niklas Adolfsson.
Många gillar julpynt. Få börjar sätta upp julbelysning redan i mitten av oktober. Men det gäller att börja i tid när 31 195 lampor ska på plats. Niklas Adolfsson snålar inte med ljuskällorna till sin årliga julshow på familjens villatomt i Hällestad i Östergötland.
– Nästan allt är hemmabyggen, det är lite av min grej. Jag gör det här för att sprida julstämning och glädje, säger Niklas, som till vardags är elkonstruktör på KL Industri i Finspång.
Lucka 6 i Elfelskalendern: ”Vad är det för skit ni säljer?”
Han beskriver sig själv som ”jultokig” sedan barnsben, och inför varje säsong tillkommer nya skapelser i trädgården. Årets nyhet är ett fem meter högt sagoslott à la Disney, som tagit åtskilliga timmar att bygga.
Kolla in hur juleljusen glimmar i filmen här:
I dagsljus ser det ut som en rosamålad fasad med tinnar och torn. När mörkret faller förvandlas slottet till en jätteskärm som visar bilder, filmer och animationer. Allt med jultema förstås.
Lucka 2 i Elfelskalendern: Fulfördelning
– Akta så du inte snubblar på sladdarna, säger Niklas när vi rundar slottet för att kika närmare på elinstallationen på baksidan.
– Nästan allt är hemmabyggen, det är lite av min grej. Jag gör det här för att sprida julstämning och glädje.
Niklas Adolfsson
Fasaden har han sågat ut i plywood. Sedan har han borrat 2 800 små hål som har fått varsin 5 V RGB-lampa. Lamporna styrs individuellt och utgör pixlarna i den slottsformade displayen. På baksidan sitter även fem små skåp med styrkort från amerikanska Light-o-rama, som gör det möjligt att synka ljuset med musik.
Lucka 1 i Elfelskalendern: Risigt läge?
Niklas har importerat tolv sådana styrkort, som tillsammans hanterar 140 kanaler fördelade över hela tomten. De får klockorna att klämta, granarna att tindra, fontänen att porla och adventsljusen att tändas. Allt noggrant synkroniserat till musiken, en blandning av klassiska jullåtar och nya remixer.
Julbelysningen i siffror
- Antal ljusslingor: 420.
- Antal lampor: 31 195.
- Ljusslingornas längd: 2 846 meter.
- Energiförbrukning: Cirka 6 kWh per kväll.
- Strömstyrka: Max 11,5 Ampere.
- Energibesparing tack vare styrning: 65 procent.
- Tid att montera: 60 till 70 timmar.
- Investering: Cirka en månadslön per år.
Låter det störigt för grannarna? Ingen fara. Här finns inga skrålande högtalare. Niklas lägger ut musiken på FM-bandet på 107,5 MHz, som besökarna kan ratta in på bilradion.
Återvinn gamla kablar – vinst för både dig och miljön
– Enda klagomålet från grannarna är att åskådarna blockerar vägen ibland. På helgerna kan bilarna lösa av varandra här utanför, säger han.
Förutom Disneyslottet är han extra nöjd med den meterhöga adventsljusstaken på garagetaket, som var fjolårets nyhet. Även den är ett hemmabygge. Stearinljusen består av putsnät täckta av fiberduk, som skapar rätt ljusgenomsläpp och gör att nederbörd kan rinna undan. Andra konstruktioner har en stomme av vanliga vp-rör som ljusslingor kan fästas på. Fontänen på gräsmattan och bågarna längs trädgårdsgången till exempel. Bågarna har ungefär tio år på nacken och hör till det äldsta pyntet på tomten.
Lyktstolpen laddar elbilen – och installationen går snabbt
– Enda klagomålet från grannarna är att åskådarna blockerar vägen ibland. På helgerna kan bilarna lösa av varandra här utanför.
Niklas började installera julbelysning för mer än tio år sedan när han var i sena
tonåren. År 2006 lyckades han bli sponsrad av en grossist och kunde köpa in runt 4 000 lampor. Därefter har den lysande hobbyn eskalerat för varje år.
I fjol tävlade han i Kanal 5:s program Julkampen, och den lugna villagatan i Hällestad fick fler besökare än någonsin. Niklas kammande hem vinsten i sitt avsnitt, och visste snart vad prispengarna skulle gå till. Dels till 3 000 nya RGB-lampor, dels till ett besök på Disneyland i Paris. Japp, det var på Disneyland som idén till sagoslottet kläcktes.
Quiz: Stör dina frekvensomriktare?
Att tända mer än 31 000 lampor låter kanske inte särskilt klimatsmart. Men Niklas Adolfsson berättar att energianvändningen faktiskt har sjunkit med mer än 70 procent jämfört med julen 2006 när han ”bara” hade runt 10 000 lampor. På den tiden fanns främst
energislösande glödlampor, i dag använder Niklas nästan enbart LED.
Ytterligare energi sparar han tack vare styrningen som håller lamporna släckta eller blinkande en stor del av showen. Endast vid väl utvalda ögonblick tänds hela härligheten upp samtidigt. Allt för att skapa maximal wow-känsla. Dessutom pågår showen aldrig dygnet runt. Sex timmar per kväll får räcka, mellan klockan 16:00 och 22:00.
– Numera syns det knappt någon skillnad på elräkningen mellan november och december, säger Niklas.
– Numera syns det knappt någon skillnad på elräkningen mellan november och december.
Efter gymnasiet på ellinjen i Finspång jobbade han först som elektriker i sju år. Nu är han sedan sju år tillbaka elkonstruktör på KL Industri, där han ansvarar för transformatorstationer i plåt. Ett kul jobb, tycker Niklas. Men eftersom han sitter framför datorn mest hela dagarna, är det roligt att jobba praktiskt med belysningen därhemma.
Tystlåtna nätstädare räddade Värmlandsoperan från svåra elstörningar
Han har valt att inte uppgradera huvudsäkringen i huset, och på den gamla glödlampstiden kunde det hända att en säkring löste ut ibland. Att starta både disk- och tvättmaskinen mitt i julshowen var exempelvis ingen bra idé julen 2009. Då var maxströmmen närmare 30 Ampere när alla lamporna tändes samtidigt.
I dag är maxströmmen mer blygsamma 11,5 Ampere, och det går utmärkt att tvätta och diska när som helst.
Grön trafo städar nätet som en ninja
För att undvika snedbelastning ser Niklas till att fördela de 420 slingorna på faserna så jämt som möjligt. Till sin hjälp har han ett antal Excelark. För att undvika haverier väljer han slingor med bra kontakter som har hög IP-klass, minst IP44. De flesta grenuttag är dessutom inbyggda i plastlådor och Niklas undviker att lägga kontakter direkt på marken. Jordfelsbrytare på alla uttag är en självklarhet.
Ingen högtid varar för evigt, och tjugondag Knut dansas julen ut. Även i Hällestad. Att montera ner all belysning kan ta bortemot 25 timmar. Sedan återstår bara att stuva in allt i boden som Niklas har byggt för ändamålet. Och att börja fundera på nya skapelser till julen 2018.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen