Logga in

Hassan gör comeback som elektriker

Publicerad
7 okt 2016, 08:23

Han kom hit som erfaren elektriker — och ville jobba som elektriker. Men i stället för att valideras skickades Hassan Aal Hasoon på utbildningar i andra yrken. Nu gör han äntligen comeback efter nio år i Sverige.

Det känns nästan som en dröm. Hoppas ingen väcker mig, säger Hassan Aal Hasoon, nyanställd elektriker på Sandströms Elfirma i Rosersberg norr om Stockholm.

Just den här dagen har han jobbat med belysningen på ­Arlandastads Elljusgolfbana. För många låter det kanske som en vanlig dag på jobbet. Men för Hassan är vardagen fantastisk – han har längtat efter att arbeta som elektriker i nio år.

Den långa väntan beror på att han inte fick sina kunskaper validerade förrän i våras. Trots att han hade 18 års erfarenhet som elektriker när han kom till Sverige från Irak 2007.

– Det är bedrövligt att det tog så lång tid att valideras när branschen skriker efter folk. Hassan kan lika mycket som mina mest erfarna elektriker när det gäller att tänka el, säger Magnus Sandström, vd på Sandströms Elfirma.

– Det är bedrövligt att det tog så lång tid att valideras när branschen skriker efter folk. Hassan kan lika mycket som mina mest erfarna elektriker när det gäller att tänka el.

Magnus Sandström, vd på Sandströms Elfirma

Det var Magnus som till sist tipsade Hassan om validering, och tog reda på hur det gick till.

Men historien börjar när Hassan Aal ­Hasoon gick i sin pappas fotspår och utbildade sig till elektriker på ett gymnasium i Bagdad i slutet av 1980-talet. Därefter arbetade han med elinstallationer i exempelvis ­tågvagnar, bostäder, kontor och i den obligatoriska ­militärtjänstgöringen.

År 2003 blev en vändpunkt. USA hade ­ockuperat Irak, och Hassan fick anställning i den hårdbevakade så kallade Gröna zonen i Bagdad, där landets regering och flera ambassader höll till.

– Titta, så här såg mitt passerkort ut, säger Hassan och visar en bild i mobilen.

Efter tre år blev situationen ohållbar. Hassan var inte religiös, och han arbetade för ockupationsmakten – och blev därmed en potentiell måltavla för de terrorattentat som följde i invasionens spår. När hans bror blev mördad lämnade han landet med sin familj. Det blev en lång resa via Syrien innan de nådde Sverige år 2007.

Efter att ha fått uppehållstillstånd och ha pluggat svenska på SFI var han redo att söka jobb som elektriker i sitt nya hemland. Men planen tog tvärstopp. Handläggaren på Arbetsförmedlingen föreslog inte validering. I stället fick Hassan beskedet att han måste läsa in hela det svenska gymnasiet för att kunna arbeta som elektriker.

– Att plugga i flera år var inget alternativ för mig som har en familj att försörja. Jag behövde ett jobb, säger Hassan.

– Att plugga i flera år var inget alternativ för mig som har en familj att försörja. Jag behövde ett jobb.

Hassan Aal Hasoon

Arbetsförmedlingen skickade honom därför på en ettårig utbildning i svarvning och fräsning. Hassan gick kursen, men fick inget jobb.

Då fick han gå en ny kurs för att bli bil­mekaniker. Resultatet blev detsamma – inget jobb i den branschen heller.

Hassan Aal Hasoon började i stället på Kebab-Kungen i några månader innan han fick anställning som vaktmästare på en skola.

Där blev han kvar i fyra år. Vid det här laget hade han nästan gett upp elektrikerhoppet. Visst sökte han några jobb ibland men fick alltid samma besked: du måste ha papper.

Men strax före jul i fjol satte Magnus Sandström in en annons i lokaltidningen: Elfirma söker elektriker. Hassan såg inte annonsen. Men det gjorde hans fru Luma, som är frisör. Hon bad sin chef ringa upp Magnus och säga som det var: Jag vet en jätteduktig elektriker med lång erfarenhet som aldrig har fått komma på intervju i Sverige.

Magnus blev intresserad. Han hade insett att firman skulle må bra av mer mångfald, och nu såg han sin chans. Nästa dag kom Hassan på anställningsintervju.

– Han kändes rätt från dag ett med sin bakgrund och sina erfarenheter, säger Magnus.

– Han kändes rätt från dag ett med sin bakgrund och sina erfarenheter.

Magnus Sandström

Magnus Sandström hade hört talas om validering, och efter några telefonsamtal och mail kunde han berätta hur Hassan skulle gå till väga.

I mitten av februari tog Hassan en veckas ­semester och åkte till valideringscentrat på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping. De följande dagarna beskriver han som svåra. Inte för att provet var knepigt, tvärtom. Men han kände en stor press. 

– Det här var min sista chans – jag måste klara provet, säger han.

Och visst klarade han det. Redan efter en och en halv dag hade han grejat både de ­teoretiska och de praktiska delarna. Dagen därpå knackade han på hos Sandströms och bad att få praktisera resten av semesterveckan. Sedan dröjde det inte länge förrän det vankades tårta hemma hos familjen Aal Hasoon.

– Det här var min sista chans – jag måste klara provet.

Hassan Aal Hasoon

–”Grattis Hassan till nya jobbet, 9 mars 2016″ stod det på tårtan, säger Hassan och visar ­bilden på en tårta pyntad med både rosor, vägguttag och kabel.

Sedan dess har Hassan hunnit gå en av de påbyggnadskurser som ETG rekommenderade: mobila plattformar. En kurs i svensk standard är bokad, och nästa steg blir kurser i att bygga ställningar samt i kontroll före driftsättning.

Även språket behöver finslipas. Magnus poängterar att det inte har varit några problem. Men av säkerhetsskäl får det inte finnas någon risk för språkliga missförstånd. Och kontakten med kunder måste också flyta på bra.

Yrkesjargongen är ett annat kapitel.

– Skulle jag be honom hämta tio ubåtar så kanske det bli lite förvirrat, men sådana uttryck lär man sig snabbt, säger Magnus Sandström.

FAKTA

Hassan Aal Hasoon

Ålder: 45 år.
Familj: Fru, två tonårssöner.
Bor: Märsta.
Fritidsintressen: Simma och gymma.
Senast lästa bok: Eldens hemlighet av Henning Mankell.
Senast sedda film: Mission Impossible tillsammans med yngsta sonen.

FAKTA

Sandströms Elfirma

Grundades: 1918.
Ort: Utanför Rosersberg, norr om Stockholm.
Antal anställda: 19, varav 14 montörer.
Omsättning 2015: Cirka 32 miljoner kronor.
Uppdrag: Serviceuppdrag främst inom industrin, men även gårdar och privatpersoner.