Logga in

”Världens bästa jobb på sommaren”

Publicerad
26 jun 2015, 10:26
| Uppdaterad
24 feb 2021

Vill du veta hur du apsäkrar en armatur? Fråga Jimmy Lindberg, elektriker på Furuviksparken. Vi hälsar på honom bland folk och fä en varm sommardag på jobbet.

Strax utanför Gävle ligger Furuviksparken, en familjeidyll med anor från förra sekelskiftet. Här finns zoo, karuseller, badanläggning och camping. Och här har elektrikern Jimmy Lindberg varit anställd sedan 2012 som ansvarig för fastighetselen.

– Det är kul och varierande. Jag gör allt från att projektera utbyggnader till att byta lampor inne hos reptilerna, förklarar Jimmy.

Jimmy hämtar upp oss vid entrén till campingen i en av de små gröna eldrivna golfbilar som de anställda kör omkring i. Klockan är strax efter tio, och utanför husvagnar och tält sitter familjer och äter frukost, eller slappar i solen. Några är på väg till parken, som precis öppnat.

– Så här på sommaren kan det gå flera dagar utan att det händer något som har med el att göra, så jag hjälper till med annat också. Till exempel med driften av badanläggningen, karusellerna, och lagar lite småsaker, förklarar Jimmy.

I slutet av maj är det däremot hektiskt, speciellt dagarna innan parken slår upp portarna för säsongen. Då börjar butikerna packa in varorna, och upptäcker kanske att något inte fungerar, eller att det behövs en extra lampa eller uttag. Men sedan åtgärdas bara akuta saker fram till stängningen i augusti.

Löpande underhåll sker resten av året. Dels handlar det om rutinjobb, som att testa parkens 240 jordfelsbrytare, vilket måste göras en gång per säsong. Men också mer långsiktiga projekt, som att spara energi. Förra året installerades värmepumpar, och armaturerna har successivt börjat bytas ut till LED.

Till de mer ovanliga arbetsuppgifterna hör apsäkringen av armaturer till parkens nya forskningsstation för primater som Jimmy hjälpte till med i våras.

– Apor är nyfikna och vi ville vara säkra på att de inte kunde pilla av locket på armaturerna. Så vi lade in deras favoritmat, bananer och vindruvor, i en armatur och satte upp den på väggen i en vecka. Självklart försökte aporna pilla upp den, men de lyckades inte, och då visste vi att vi kunde installera dem, förklarar Jimmy.

En annan nyhet för i år är att Furuviks havscamping och småbåtshamn har invigts, och Jimmy får ett meddelande på komradion om att en säkring gått i en av tvättstugorna.

– Då är det bara att åka och hämta verktygslådan, ler han.

Vi kör till en stor röd byggnad i utkanten av parken som kallas verkstaden. På bottenplanet står en minibil för barn på reparation, och en trappa upp ligger Jimmys kontor. Det är ett enkelt rum med två skrivbord och en dator, diverse komponenter, ritningar och broschyrer om elsäkerhet på campingar och i småbåtshamnar. I rummet bredvid ligger el-lagret.

– Sådana här ser man inte mycket av nu för tiden, säger Jimmy, och håller upp en 100 ampere gängsäkring.

Parken invigdes redan år 1900, och komponenter och armaturer har ersatts kontinuerligt under årens lopp. Inför förra säsongen byttes en hel luftledning ut och ersattes med markkabel och markskåp.

– Nu har vi bara en luftledning kvar i hela parken, säger Jimmy Lindberg.

Jimmy lastar verktygslådan på bilen och styr kosan mot havscampingen. En sval havsbris blandas med doften av tallbarr – ett välkommet inslag i värmen. Väl på plats i tvättstugan konstaterar han att säkringen går om tvättmaskinen och torktumlaren körs samtidigt. Han kopplar om faserna, och en halvtimme senare är problemet är löst.

Sedan bär det av ner till småbåtshamnen för ett mer planerat uppdrag. Limöbåten, som från och med i år lägger an vid Furuviksparken, ska få ett 32 ampere uttag för att kunna ladda batterierna. Jimmy låser upp ett skåp, sätter sig på den solvarma bryggan och monterar uttaget till ljudet av kluckande vågor.

Bättre arbetsplats än såhär är svårt att ha, i alla fall på sommaren. Jag har varit på Furuvik sedan år 2000, men som anställd hos en entreprenör, och när det behövdes en elektriker på heltid tackade jag ja direkt.
Jimmy Lindberg

 

Klockan börjar närma sig tre på eftermiddagen. Jimmy har hunnit lagat ett lås till en av campingstugorna, fixat ett värdeskåp som gått i baklås på badanläggningen och guidat oss genom hela Furuviksparken. Om inget oförutsett händer slutar han om en timme.

Arbetstiden är vanligtvis sju till fyra på vardagar, men om det är konsert på kvällen eller något speciellt som behöver göras stannar han kvar längre. Han jobbar också var tredje helg på sommaren. Eftersom han är anställd som tjänsteman blir det ingen övertidsersättning, men det ser han inte som ett problem.

– Övertiden är lätt att ta igen resten av året, säger han.

Familjen klagar inte heller. Speciellt som anhörigkortet ger frun och barnen, som är 6 och 9 år gamla, obegränsat inträde under hela säsongen.

– De tycker jag har världens bästa jobb, och jag kan bara hålla med, säger Jimmy Lindberg.

FAKTA

Jimmy Lindberg

Ålder: 35.

Titel: Fastighet/Elansvarig på Furuviksparken.

Utbildning: Elprogrammet på gymnasiet. Påbyggnadsutbildningen för allmän behörighet.

Bor: Forsby, cirka 2 mil från Furuvik.

Familj: Fru och två barn.

 

FAKTA

Furuviksparken

Grundades: År 1900 av Oscar Jakobsson, trafikchef i Uppsala, som en nöjes-och rekreationspark efter amerikansk modell.

Ägare: Parken har haft flera ägare, men år 2010 togs den över av Parks and Resorts Scandinavia AB, som även äger Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, och Skara Sommarland.

Antal anställda: Sommartid 250-300 personer. Resten av året ett tjugotal, som djurskötare, servicetekniker, och administration.

Besökssäsong: Slutet av maj till slutet av augusti.