Spännande framtid för elinstallatörer som kan fiber
Vi står inför ett infrastrukturskifte där de traditionella telenäten i Europa monteras ner och ersätts av en ny, fiberoptisk infrastruktur – och enligt experter kan det innebära en ny, lukrativ era för elinstallatörer med den rätta kompetensen.
När intresse- och branschorganisationen FTTH Council Europe, som arbetar för att snabba på tillgången på fiberbaserade, ultrasnabba nät, nyligen höll konferens i Stockholm konstaterades det att vi nu behöver vara uppkopplade hela tiden. FTTH står för ”Fiber to the home”, eller ”Fiber to the house”.
Politiker, företag och organisationer diskuterade bland annat möjligheterna med telemedicin, underhållning i form av spel och TV-lösningar, vilka alla skapar förutsättningar för en mängd nya tjänster.
– Flera intressanta diskussioner hölls, till exempel den om hur det nu kommer allt fler sätt att bedriva näringsverksamhet på andra platser än i storstäderna, och att det är en förutsättning för demokratin att kunna ge service och information till medborgarna, säger Joakim Carlsson, ansvarig för tele- och datafrågor på Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) och en av deltagarna under konferensen.
Christer Larsson, försäljningschef för telekom på den globala kabelkoncernen Nexans, tyckte att just samhällsnyttan med fiberuppkoppling nu får helt ny uppmärksamhet.
– Om jag bara ska välja ett fenomen under konferensen, så får det bli det totala, samlade intresset för att driva fram samhällsnyttan i våra alltmer uppkopplade liv. Nyttofrågorna väger allt tyngre och kom att överskugga nöje och förströelse, säger han.
Elinstallatörer kommer att spela en mycket viktig roll när de fiberoptiska fastighetsnäten byggs ut alltmer, förklarar Christer Larsson.
Fastighetsnäten ska efter installation sedan underhållas, vilket är lika viktigt. Välutbildade elinstallatörer med rätt utrustning, som jobbar efter tydliga kundkrav, kommer att göra de jobben. Då bör de ha kunskap om det rent tekniska, alltså hur man installerar och varför och vilka metoder som fungerar för att verifiera, och de bör ha de rätta verktygen och instrumenten.
Christer Larsson
Bredbandsforum, som främjar samverkan kring bredbandsutbyggnad i Sverige och består av företag, myndigheter och organisationer, har fastställt att 2013 var året då användning av 4G fick sitt genombrott. Forumet anser att allt talar för att ”trådlöst kommer vara fortsatt hett och att behov av höga hastigheter ökar under 2014”. Under 2013 investerade operatörerna över åtta miljarder kronor i nätinfrastruktur och datatrafiken ökade med över 70 procent. Bredbandsforum tror att den utvecklingen kommer fortsätta under 2014.
– Det är våra medlemsföretag som fysiskt bygger den här infrastukturen. Det krävs att den byggs på rätt sätt av kompetenta människor för att den skall bli tillförlitlig och robust. Vi står inför en mycket spännande framtid, och det kommer vi tala om på EIO Teledagen, som det snart är dags för, säger Joakim Carlsson.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen